resoriandalusien.blogg.se

Andalusien. Vi återvänder alltid dit. Till solen, värmen och det gästvänliga folket. Här möts Spaniens stereotyper. Tjurfäktare, flamencodansörer, vackra spanska vita byar men också karga sierror. Här tydliggörs också det moriska arvet. Inkräktarna som lämnade spår i framtiden. Alhambra i utkanten av Granada, Mezquita i Córdoba, i slottsruinerna, i tegelhantverket och i dagens bevattningssystem. Vi har valt att färdas i denna vackra landsdel av Spanien. Följ med på vår resa!

Bioparc

Kategori: resor

20130726

 

 

Bioparc i Fuengirola representerar en ny modell för djurparker/zoo. Parken har på mycket kort tid etablerat sig som spjutspetsen bland europeiska djurparker. Sedan invigningen 2001 har Bioparc varit synonymt med kvalitet i alla led. Modellen bygger på respekt för naturen och bevarande av arterna, och har vunnit allmänt erkännande både i Spanien och utöver Europa.

Vi besökte parken en söndag och fick oss en livsupplevelse.

I Bioparc finns inga djur i traditionella burar. Du kan stå öga mot öga med krokodiler, tigrar, orangutanger, gorillor med flera djur med bara ett glasfönster emellan.

Djuren lever sida vid sida i sin naturliga livsmiljö som återskapats för att främja deras utveckling.  Där finns livsmiljöer från Afrika, Asien och Madagaskar – utformade med banvallar, vattenfall, klippor, träd med mera.

Som exempel kan nämnas Baobaträdet, ett av de största konstgjorda träd som tillverkats efter naturlig förlaga. Trädet står 25 meter högt och har blivit ett landmärke i centrum av parken och i Fuengirola.

I trädet finns en dörr som leder in till lemurernas livsmiljö som den ser ut på Madagaskar. Här får man som besökare direktkontakt med olika arter av de utrotningshotade djuren. De hoppar i träden, sitter i grupper, solar sig eller tar sig en nyfiken närmare titt på besökarna.

Vilda lemurer finns bara på Madagaskar, en av världens största öar utan för Afrikas östkust. Det finns omkring 100 olika lemurarter. Ungefär hälften är starkt utrotningshotade enligt the Conservation of Nature (IUCN). Det största hotet mot dem är skogsskövlingen. Sedan människan klev iland på Madagaskar för 1500 år sedan har ungefär nittio procent av lemurernas livsmiljö skövlats av människan och minst 16 lemurater utrotats, bland annat jättelemurerna.

I Bioparc har man tagit som sin uppgift att bevara fyra arter av dessa vackra halvapor. I sin miljö kring Baobaträdet lever, leker och förökar de sig.

I en skogsglänta i djungeln, med läktare som på en amfiteater, bjuds två gånger dagligen en välregisserad ”show” där besökarna får närkontakt med fåglar och däggdjur av olika slag.

Under juli och augusti månad håller Bioparc, som enda djurpark på kontinenten, öppet fram till midnatt. Under månens sken kan besökarna då uppleva nattens mystik i denna tropiska djurvärld.